ZWANGERSCHAP & BEVALLING
VAN NUL TOT TIEN CM EN VERDER...
Loos alarm
In de laatste maanden van de zwangerschap kun je last hebben van samentrekkingen van je baarmoeder. Hierbij wordt je buik hard, waardoor je een soort spanning voelt. Dit worden harde buiken genoemd. Deze hoef je niet te voelen, maar kunnen naarmate de zwangerschap vordert toch wel wat vervelend aanvoelen. Als de harde buiken pijnlijk worden en met regelmaat terug komen kan het zijn dat de bevalling begint. Dit is niet altijd zo. De harde buiken duren vaak erg kort 20-30 seconden en zakken spontaan of na een douche/bad weer af. Dit worden voorweeën genoemd en ze komen meestal ‘s avonds of ’s nachts voor.
Fasen van de ontsluiting
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Ze voelen aan als een soort kramp die langzaam toeneemt en vervolgens weer afzakt. In 10% van de gevallen breken de vliezen voordat er weeën zijn. In de overige gevallen breken de vliezen spontaan terwijl je weeën hebt of zal de verloskundige ze breken als dit nodig is.
Latente fase
Weeën zijn in het begin van de bevalling vaak nog onregelmatig. Het verschil in tijd tussen de weeën wisselt vaak nog en ook de duur van een wee is niet altijd hetzelfde. Deze weeën zorgen ervoor de dat baarmoedermond zacht, soepel en korter wordt. Als dit gebeurd is kan er ontsluiting optreden. Deze fase noemen we de latente fase en deze fase kan zeker een aantal uren duren als je voor de eerste keer gaat bevallen. Als je al eens eerder bent bevallen kan deze fase snel(ler) verlopen.
Tijdens de latente fase van de bevalling gaan we vaak weer weg en spreken we een tijdstip af wanneer we terugkomen. Voor vertrek vertellen we wat je te wachten staat en geven wij belinstructies wanneer je eerder moet bellen dan het geplande bezoek.
Actieve fase
Naarmate de bevalling vordert worden de weeën pijnlijker, komen ze regelmatig en duren ze allemaal ongeveer een minuut. Wanneer de weeën om de drie tot vijf minuten komen en een minuut aanhouden zit je in de actieve fase van de bevalling en krijg je gemiddeld 1 cm ontsluiting per uur. Bij de start van de actieve fase heb je vaak zo’n 3-4 cm ontsluiting. Ongeveer 6-7 uur later bereik je dan volledige ontsluiting (10 cm).
Tijdens de ontsluitingsfase komen wij bij je thuis langs om de controles te doen. Wij observeren en beoordelen de weeën, voelen aan je buik hoe het kindje ligt en luisteren harttonen. Ook doen we een inwendig onderzoek om te bepalen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en coachen wij je bij het opvangen van de weeën.
Uitdrijving
Tijdens de laatste paar centimeter ontsluiting blijven wij bij je. Als we blijven dan bellen we ook de kraamverzorgster (als die er nog niet is zoals bij het VIP project), gaan we alle spullen klaarzetten en brengen alles in gereedheid voor de geboorte van je kindje.
Vlak voordat je volledige ontsluiting hebt begint de druk op de vagina en anus toe te nemen. Op een gegeven moment wordt deze druk zo heftig dat je het niet meer weg kan zuchten. Dit noemen wij reflectoire persdrang. Vaak heb je dan volledige ontsluiting. Persdrang voelt alsof je ontzettend nodig naar het toilet moet voor ontlasting. Wij controleren door middel van een inwendig onderzoek of het inderdaad volledige ontsluiting is. Als dit zo is mag je gaan starten met persen.
Voor een eerste kindje duurt het persen gemiddeld anderhalf uur. Ben je al eens eerder bevallen dan is het gemiddeld 30 minuten.
Nageboorte
Na de geboorte van de baby moeten de placenta en vliezen geboren worden. Hiervoor trekt je baarmoeder nog samen (soms met behulp van medicatie). De placenta moet binnen een uur na de geboorte van de baby geboren zijn.
Wij observeren in deze periode de hoeveelheid bloedverlies en zullen een eventueel ontstane wond gaan hechten.